maandag, augustus 13, 2018

Collage van het aanleggen van de tuin bij de moskee Al-Hikmah in Moerwijk, Den Haag.Op zaterdag 4 augustus zijn 20 vrijwilligers aan de slag gegaan om een tuin aan te leggen op het Van Heeswijkplein van de Al-Hikmah moskee in Moerwijk. Rudy van der Aar van het initiatief Geloven in Groen, is een van de initiatiefnemers. Hij wil een groenere buurt, een plek naast de moskee waar kinderen kunnen leren over de natuur én betere regenwater opvang. Operatie Steenbreek van Duurzaam Den Haag was de perfecte partner. In dit artikel vertelt hij over de actie waarbij een betegeld stuk grond van 20 bij 4 meter plaats heeft gemaakt voor een tuin.
 

Op 4 augustus was het zover. Naast onze moskee Al-Hikmah hebben we bijna 2000 stenen verwijderd om plaats te maken voor een mooi stuk groen voor de wijk. Samen met vrijwilligers uit de gemeenschap, mensen van Duurzaam Den Haag en IVN Natuureducatie gingen we aan de slag om een stuk van rond de 85 m4 vrij te maken. We waren gezegend met mooi weer dus dat maakte het een stuk fijner!
 

De groep met vrijwilligers, jong en oud, die de tuin op 4 augustus 2018 realiseerde.De dag begon met een inspirerende peptalk van dr. Fachruddin Mangunjaya uit Jakarta over duurzaamheid die werd gevolgd met een lunch. Daarna gingen de handen uit de mouwen bij jong en oud(er) die graag hun steentje bij wilden dragen om de tuin werkelijkheid te maken. Operatie Steenbreek van Duurzaam Den Haag zorgde ervoor dat de tegels ingeruild konden worden voor zand, compost en plant(en). Ook voor buurtbewoners was er de gelegenheid om een tegel in te wisselen voor een plant waardoor er extra aandacht was voor de aanleg van de tuin. Er volgt nog meer informatie over de samenwerking met de betrokken partijen, zodat degene die ook willen starten met het vergroenen van hun gebedshuis geholpen kunnen worden.

De tuin bij de moskee zal zorgen voor CO2 reductie, want planten nemen CO2 op uit de lucht wanneer in hun bladeren fotosynthese plaatsvindt. In de onderstaande video wordt dit uitgelegd. Daarnaast zal de tuin zorgen voor een groenere en gezondere buurt, betere regenwateropvang na zware regenval en een plek voor natuureducatie. Je bent van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen!


Tekst en foto's: Rudy van der Aar