dinsdag, november 3, 2015

Twaalf stappen-methode Anonieme Alcoholisten breder toepasbaar 

De twaalf stappen-methode van de Anonieme Alcohlisten heeft wereldwijd het leven van miljoenen mensen veranderd. Traditioneel richt het programma zich op mensen die lijden aan een compulsieve stoornis of verslaving. Maar de methode zou ook ingezet kunnen worden bij mensen en gemeenschappen die lijden onder agressie en geweld. Daarvoor is het wel nodig de methode verder te ontwikkelen. Tijdens een vredesconferentie en werkbijeenkomst in Zweden, in samenwerking met Initiatives of Change Zweden, kwamen afgelopen zomer dertig mensen uit verschillende werkvelden bijeen om hierover te brainstormen.  

Onder de deelnemers waren artiesten, therapeuten, professionele vredeswerkers, inheemse leiders, betrokkenen van Initiatives of Change en Anonieme Alcholisten uit zeven landen. Uit Nederland namen Judith van den Boogert, mediation trainer en  facilitator en Lieve de Coninck – antropoloog, deel. 

De Anonieme Alcoholisten en de vele andere 12-stappen programma's hebben gemeenschappelijke wortels met Initiatives of Change. De twee grondleggers van de AA, Bill W. en Dokter Bob, vonden beiden een antwoord op hun verslaving in de plaatselijke afdelingen van de Oxfordgroep (voorloper van Initiatives of Change). Na hun ontmoeting in Akron in 1935 ontwikkelden de twee mannen een succesvol programma om andere alcholisten te helpen, gebaseerd op de prinicipes van de Oxfordgroep. In 1937 scheidden de wegen van de AA en de Oxfordgroep. De AA richtte zich op alcoholisten en de Oxfordgroep met Frank Buchman op de 'vernieuwing van de wereld'.  

Tijdens ontmoetingen in het conferentiecentrum van Initiatives of Change in Caux tussen mensen uit het internationale netwerk van de Anonieme Alcoholisten en Initiatives of Change, ontstond het idee om de twaalf stappen-methode zo aan te passen dat het toepasbaar zou zijn voor mensen en groepen die zich los willen worstelen van agressie en gewelddadig conflict van welke vorm dan ook. Daarvoor is het nodig agressie en gewelddadig conflict te herformuleren als een verslaving en/of spectrum stoornis, de methode te vebreden zodat hij geschikt is voor een multi-culturele context en op zoek te gaan naar nieuwe therapeutische gereeschappen zoals kunst, trauma therapie en verzoening tussen slachtoffer en dader.

Lees meer over de vredesconferentie en de volgende stappen in het volledige verslag op de internationale website 'Peaceconference 2015 in collaboration with IofC Sweden'.

Over de gezamenlijke geschiedenis van de Anonieme Alcoholisten en Initiatives of Change leest u in deze lezing 'Oxfordgroep en Anonieme Alcoholisten', gehouden voor Mirage, kliniek voor kortdurende klinische behandeling voor verslaafden. 

Ook vindt u op onze website meer artikelen over werkwijze en ervaringen van de Anonieme Alcoholisten.