donderdag, mei 3, 2018

Van 21 tot 26 april maakte een delegatie van Initiatives of Change Libanon  een rondreis door Zweden om te vertellen over hun de-radicaliseringsproces. De twee moslims en een christen zijn voormalige soldaten uit de Libanese burgeroorlog en zetten zich nu gezamenlijk in voor vrede in het project ‘Fighters for peace’. Daarbij hebben zich inmiddels 45 ex-soldaten aangesloten. Na Zweden reist de delegatie nog door naar Oslo en Londen. Willem Jansen trok met de delegatie mee door Stockholm.

Haidar Ammacha en Assaad Chaftari vochten tegen elkaar als leden van verschillende christelijke en islamitische milities. In IofC vonden zij de waarden die zij zochten in hun leven na de burgeroorlog in Libanon. Mohammed Gabris (26) is van de naoorlogse generatie en reist met de beide heren mee met zijn eigen verhaal. Alle drie zijn zij gepassioneerd over de rol van stille tijd, de absolute waarden van IofC en de constructieve manier van werken van onderop. Hun eigen motto daarbij is: trauma’s die niet worden geheeld, worden doorgegeven aan de volgende generatie.

In Stockholm doen Haidar en Assaad bij zeer uiteenlopende organisaties hun verhaal over hoe zij als kinderen letterlijk de wapens opnamen tegen de ander. Een verhaal dat is te vergelijken met dat van de Imam (Ashafa) en de Pastor (James) in Nigeria. ‘We hebben bloed aan onze handen’, zo introduceren Haidar en Assaad hun verhaal. In een school voor mensen met een recente migratie achtergrond vertellen zij hoe zij hun identiteit opnieuw moesten vormen na de burgeroorlog. Van militairen die opdracht gaven tot liquidaties (“we speelden God en besloten wie er dood zou gaan”) veranderden zij na de vredesovereenkomst begin jaren 90 in burgers van Beiroet.

In een gloednieuw buurthuis in een ‘getto’ van Stockholm, Järva, luisteren de Libanezen naar het verhaal van een Syrische voormalig industrieel en multi-milionair, die op bezoek is bij Initiatives of Change in Zweden. De Syriër verloor alles en kan nu als een ‘no-body’ in Poitiers, Frankrijk, zijn leven maar niet oppakken. Zulke frustraties kunnen bij sommigen leiden tot extremistische ideeën.

Dergelijke problemen zijn herkenbaar in Järva. Dit is een super-diverse en dynamische wijk, maar heeft ook te kampen met veel problemen. Eén van die problemen is radicalisering. Het diverse team van Initiatives of Change Zweden heeft er daarom een project lopen onder de titel ‘Hoop in Järva’ dat is geïnspireerd door ‘Hope in the Cities’ in Richmond (VS).

In een kerk midden in Järva ontmoet de Libanese delegatie christenen van zeer uiteenlopende groepen uit het Midden-Oosten en jongeren uit de Somalische gemeenschap. Haidar en Assaad staan de jongeren te woord en vertellen over hun persoonlijke radicaliseringsproces en hoe zij daar uit zijn gekomen.

De delegatie ontmoet tal van andere organisaties en personen zoals de Baha’i gemeenschap en een vrouw die werkt voor een ministerieel departement voor interreligieuze dialoog. Deze rondreis van ‘Kriegere for fred’ (Zweeds voor ‘Strijders voor vrede’) is al met al wel een heel bijzondere manier om het actuele thema van de-radicalisering aan de orde te stellen.

De conclusie is dat geen verhaal te vergelijken valt met een ander. Bij het spreken over radicalisering, zoals in het IofC programma ‘Addressing the rootcauses of extremism of all sorts’, verval je dus al snel in algemeenheden. Dit bezoek laat zien dat persoonlijke verhalen noodzakelijk blijven.  

Willem Jansen

    

Fighters for Peace

Fighters for Peace is in 2013 opgericht door een groep ex-soldaten uit de Libanese burgeroorlog (1975-1990) in reactie op de geweldsuitbarstingen tussen Soennieten en Alevieten in Tripoli. De ‘vredesstrijders’ willen voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt. Daarom vertellen ze het verhaal van hun eigen gewelddadige verleden en de invloed die dat tot vandaag de dag nog heeft op hun leven aan jongeren van nu. De afgelopen jaren luisterden al 15000 jongeren naar hun boodschap. 

Bekijk het verhaal van de vredesstrijders in deze korte documentaire van de British Council: