Overslaan en naar de inhoud gaan

Van groen denken naar groen doen

Van groen denken naar groen doen: de Duurzaamheidsweek bij InHolland en de Haagse Hogeschool

‘Wat weet jij over duurzaamheid?’ Heb je weleens gehoord van de Green Deal?’ Wordt tijdens jouw studie aandacht besteed aan duur

Dit waren zomaar een aantal vragen dat het team van Initiatives of Change Nederland (IofC) de afgelopen week uitgebreid besprak met Haagse studenten. Tijdens Buro EU, een eerder IofC initiatief, bleek dat Haagse jongeren zich weinig betrokken voelde bij de politieke besluitvorming rondom klimaat en duurzaamheid. Toch bleken ze het een belangrijk onderwerp te vinden. Ook wilden ze zelf een steentje aan bijdragen aan een beter klimaat. Maar hoe doe je dat?

De Hoe-vraag vormde het aanknopingspunt voor een nieuw IofC initiatief: Doe Groen! Tijdens dit door de EU en IofC Nederland gesubsidieerde project (*) gaan we samen met de studenten op zoek naar nieuwe perspectieven over duurzaamheid en klimaat. We willen studenten concrete inzichten en handvatten bieden om hun gedrag te verduurzamen: van groen denken naar groen doen!

De kick-off van dit project vond plaats op de Haagse Hogeschool en InHolland Den Haag tijdens de Duurzaamheidsweek van 4 t/m 8 oktober. Studenten werden gevraagd om mee te spelen met IofC’s Duurzaamheidsspel, ontwikkeld in samenwerking met studenten van Creative Business opleiding InHolland. Tijdens het spel spelen de studenten een interactief spel die hun kennis over duurzaamheid toetst. Het spel bleek voor sommige studenten best confronterend te zijn. Dit leverde leuke gesprekken op.

Een student vertelde resoluut dat hij geen interesse had in duurzaamheid. ‘Al dat gezeur over minder vlees eten vind ik vervelend’, vertelde hij. ‘Ik houd van vlees! Dat ga ik niet laten staan.’ Zijn twee tafelgenoten waren het hiermee eens. Uiteindelijk konden ze toch overgehaald worden om het spel te spelen. Uit de vragen bleek dat vaker tweedehands producten kopen beter is voor het milieu dan minder vlees eten. De studenten waren hierover verbaasd. Zij hadden voor ‘minder vlees eten’ gekozen. ‘Dat had ik niet verwacht!’ vertelde de student. ‘Op zich zou ik best vaker tweedehands kunnen kopen…’

Ook spraken we een aantal PABO studenten. Tijdens onze gesprekken bleek dat klimaateducatie geen onderdeel is van de PABO studie bij InHolland. ‘Begint volgens jullie klimaateducatie thuis, op school of op beide?’ vroegen we hen. Daar werden ze even stil van. ‘Ook op school’, zei een van de studentes. ‘Dus eigenlijk zouden we daar wél aandacht aan moeten besteden!’

Maar er waren ook hoopvolle berichten. Zo zijn er studenten die bewust minder vliegen en al jaren vegetarisch eten, al zouden ze meer variatie daaraan willen brengen. Dat komt goed uit! Want één van de vervolgactiviteiten die we gedurende dit project willen gaan aanbieden is biologisch en vegetarisch koken.

De Duurzaamheidsweek was kortom een groot succes! Meer dan 350 studenten hebben meegedaan aan het Duurzaamheidsspel. Hiermee hebben ze spelenderwijs hun kennis over duurzaamheid vergroot. We hebben veel boeiende en leuke gesprekken gevoerd met de studenten. Ruim 100 studenten hebben zich aangemeld voor vervolgactiviteiten en we kijken er naar uit om de studenten te inspireren tot (nog) meer groen-gedrag!

Door Shereen Siwpersad