dinsdag, maart 9, 2021

De Zaanse tuinEen gezonde wereld begint bij kinderen

Hoe hou ik mezelf mentaal gezond? Door geregeld naar buiten te gaan, om te zien waar ik deel van uitmaak. Je hoeft niet altijd ver te lopen om de natuur te zien. Door de natuur bewust te observeren voel ik me verbonden met het geheel.

In mijn vorige virusverhaal schreef ik dat ik in Sulawesi, waar ik voor ons cacaoproject was, zag hoe door monocultuur en ontbossing veel misgaat met het klimaat en dat we een ander systeem nodig hebben. Ik geloof nog steeds dat deze crisis ons kan helpen de balans terug te vinden, ook al zal dat niet zonder slag of stoot gaan.

Ook in mijn eigen leven heb ik een nieuwe balans moeten vinden na verschillende tegenslagen. Ten eerste kon ik vanwege de pandemie niet teruggaan naar Sulawesi, waar ik samen met onze stagiair verder zou gaan met de aanleg van onze demonstratietuin in samenwerking met plaatselijke  cacaoboeren. Ten tweede moest ik de groene oase proeftuin De Luwte in Amsterdam-Noord verlaten, waar ik met andere vrijwilligers mocht wonen in ruil voor het bijhouden van de tuin en het begeleiden van de mensen die er kwamen werken. Ook gebruikte La Galigo, de stichting achter het cacaoproject in Sulawesi, de proeftuin als kantoor en organiseerden we daar activiteiten om bekendheid te krijgen en fondsen te werven.

Maar……zoals velen deze pandemie zien als een tijd van reflectie en bezinning, heb ik dat ook zo mogen ervaren. Alles gebeurt met een reden is mijn motto en het heeft mij weer aan het denken gezet. Geduld is in deze zin dus echt een schone zaak, want we hebben na het plaatsen van een oproep nu een nieuwe plek in de vorm van een antikraakpand kunnen krijgen. Op deze plek kunnen wij met grotere groepen samenkomen (kon helaas nu maar een paar keer) en evenementen organiseren. Zo hebben we enkele keren een documentaire middag gehouden en natuurles kunnen geven aan kinderen. Er is zelfs ruimte voor een tweedehands winkel. Ook gebruiken we de ruimte om te koken voor ongedocumenteerden, want juist vanwege de pandemie zijn deze mensen extra geraakt en hebben zij het zwaar. Al met al een ruimte die ons nu al zoveel heeft gegeven!

Daarnaast hebben wij een manier gevonden om de cacaoboeren in Sulawesi vanuit hier te begeleiden door een plaatselijk jongerenteam op te leiden dat helpt de demonstratietuin verder te ontwikkelen. Deze situatie heeft mij doen inzien dat zeker ook in Nederland er nog zoveel kan worden verbeterd wat betreft bewustwording rondom klimaatvraagstukken. Daarom is het zo onwijs tof dat we nu ook een educatietuin gaan beginnen in samenwerking met de stichting La Galigo en een grondeigenaresse in Zaandam. We noemen deze de Zaanse Tuin (zie beide foto's, red.).

We willen de tuin vooral gebruiken om kinderen liefde voor de natuur mee te geven en bezoekers te laten zien dat er hier op Nederlandse landbouwgrond ook veel kan worden verbeterd. Ik geloof sterk dat we bij kinderen moeten beginnen, als we een gezonde wereld nastreven. Daarom ga ik ook geregeld naar basisscholen om natuurlessen te verzorgen. Ik vraag me wel eens af: Doe ik wel genoeg of kunnen wij nog veel meer veranderen in positieve richting? Maar dan geeft een blij kind mij de juiste energie om verder te gaan met waar wij mee bezig zijn. Zij zijn nu eenmaal de toekomst en onze generatie (ik ben 30) bereidt hen hierop voor!

Rudy van de Aar

Ga voor meer informatie over het cacaoproject in Sulawesi naar: https://www.lagaligofoundation.com/