vrijdag, april 17, 2020

Zilvense heiCijfer voor isolatie-verdraagzaamheid

Samen met mijn broertje, zusje en ouders leef ik de laatste maand net als heel Nederland heel anders dan normaal. Er is een nieuw ‘normaal’, waarin meer flexibiliteit is, maar ook meer onzekerheid.

Om elkaar een beetje te peilen stellen we elkaar aan de eettafel zo nu en dan de volgende vraag: Van een schaal van 1 tot 10 - waarbij 1 betekent dat je de isolatie niet langer kan uithouden en 10 dat je deze manier van leven nog wel maanden lang kan volhouden - hoe voel je je nu? Hieruit blijkt dat sommigen van ons de rust en regelmaat van isolatie erg kunnen waarderen, terwijl anderen niet kunnen wachten om vrienden en vriendinnen weer in de armen te kunnen slaan.

Ikzelf schatte mij de afgelopen tijd steeds in op een 5 aangezien ik het erg waardeer dat ik mijn dagen op mijn eigen manier mag inrichten, maar toch ook soms verlang om een biertje te doen met wat vrienden.

De afgelopen paar weken heb ik met Karin, Sebastiaan en Myrthe een Taizé dienst (*) mogen voorbereiden in de Lukaskerk in Den Haag. Hiervoor kwamen wij samen in de Lukaskerk om op gepaste afstand, hier en daar voor de grap overdreven, de Taizé dienst vorm te geven. Tijdens deze kleine bijeenkomsten lachten en aten we en zongen we Taizé liederen, waarbij allerlei nostalgische herinneringen los kwamen.

Terwijl die muzieknoten en kleine gebaren werden uitgewisseld realiseerde ik mij pas hoe erg ik dat had gemist. Samen zijn met eensgezinde mensen buiten mijn familie bleek een enorm voorrecht te zijn. Heel eventjes merkte ik dat ik misschien wel veel lager scoorde op de schaal van isolatie-verdraagzaamheid, aangezien ik zo genoot van dit contact.

Ik hoop dat op 26 april onze Taizé dienst rust en hoop mag uitstralen naar de mensen die online meedoen. Ik hoop dat de Taizé muziek en stilte verzachtend en hoopgevend is voor diegene die de isolatie even teveel is. En ik hoop van harte dat mensen die kleine momentjes van contact met vrienden ondanks alles mogen ervaren, net als ik die mocht ontvangen tijdens de Taizé dienst voorbereidingen.

Floris Joziasse

* De digitale dienst op zondag 26 april, aanvang 11.15 uur, kan bijgewoond worden via lukaskerk-denhaag.nl .