donderdag, maart 26, 2020

Camelia

Op adem met de natuur

Inmiddels zijn we in de tweede week van zoveel mogelijk thuisblijven. Afgelopen maandag vertelde premier Mark Rutte dat alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden zijn, ook voor groepen onder de 100 personen. Automatisch dacht ik dat we dan ook niet naar kantoor of school mogen, want in een klas met 30 leerlingen zitten de hele dag is dan dus ook geen optie. Dus de komende twee maanden verplicht thuis doorbrengen! Dat is toch wel even schrikken.

Begrijp mij niet verkeerd, het is een afschuwelijk virus. Ik zal er alles aan doen om besmetting te voorkomen. Dat zou iedereen moeten doen, zodat het virus zo min mogelijk levens gaat kosten. We moeten het voor het zorgpersoneel niet moeilijker maken dan het is. Maar twee maanden dag in dag uit thuis, waarbij alle sociale activiteiten nagenoeg stilliggen? Geen sociale contacten behalve via telefoon of computer? Hoe ga ik dat doen?

Inmiddels blijkt dat ik te snel heb geconcludeerd, dat de overheid volgende week een besluit neemt over de verplichte sluiting van scholen, horeca en thuiswerken. De maatregel geldt vooralsnog tot 6 april. De komende dagen zal het aantal besmettingen bepalend zijn voor het al dan niet verlengen van deze maatregel.

Dagelijks horen we het aantal nieuwe besmettingen, het aantal patiënten op de intensive care en helaas ook het aantal overledenen. Iedere dag zijn het er weer meer en we zitten pas aan het begin van de pandemie in Nederland. Alle ziekenhuizen in Nederland breiden het aantal bedden met beademingsmogelijkheden uit. Hotels die nu toch leeg staan, worden omgebouwd tot verpleegplek of kraamhotel.

De creatieve oplossingen en de bereidheid van mensen om elkaar te helpen, vind ik fantastisch en heel hoopgevend. Of het nu gaat om een gordijnatelier die nu ook medische mondkapje gaat maken, DSM die desinfecteergel voor het ziekenhuis maakt en een lokaal restaurant dat voortaan maaltijden aan huis brengt bij ouderen.

Ik probeer altijd aandacht te hebben voor de positieve kant. Op internet zijn de milieueffecten van een totale Lock down in China en Italië duidelijk te zien. Het water in Venetië was nog nooit zo helder en blauw van kleur en zit nu volop vissen. De foto’s over de luchtvervuiling en CO2-uitstoot boven China zijn ook heel duidelijk. Tijdens een totale Lock down of verplicht thuisverblijven komt de natuur weer op adem.

Is dit ook voor ons zelf niet een mooi moment om te reflecteren en te bedenken wat wij voortaan anders kunnen doen? Voordat we weer in de waan van de dag gaan rennen tussen thuis, school en/of werk, supermarkt en weer naar huis. We hebben nu tijd hier voor onszelf over na te denken en ondertussen te genieten van de bloesem, groene blaadjes die voorzichtig aan bomen en struiken verschijnen en een schitterende blauwe lucht met een steeds warmer wordende zon.

Ik wens iedereen veel liefde, sterkte en gezondheid toe. Pas goed op jezelf en elkaar.

Elly Stigter