dinsdag, april 28, 2020

Rudy's uitzichtRamadan en isolatie

Daar zit ik dan. Ik staar naar al het groen vanuit mijn omgebouwde bouwkeet, mijn woning. Ik voel me gezegend. Ik ben gezond, ik heb ruimte om na te denken over de goede maar ook minder goede dingen in mijn leven. Wonend op een oud tennisterrein in Amsterdam, dat in korte tijd helemaal vol is gegroeid besef ik wat een geluk ik heb zolang het nog duurt. Zeker in deze tijden moet ik er niet aan denken de hele dag in een flat te zijn zoals de overburen.

Ik had het idee de wagen te verkopen, maar vanwege de coronacrisis ging dat niet door. Ik had geen plan B. Het officiële contract om hier te mogen wonen loopt af op 14 juni. Hopelijk krijgen we een paar maanden verlenging, dan heeft deze tijd ook weer positieve gevolgen. Ik geniet en ben mij meer bewust van de noodzaak van natuur om mij heen. Daarnaast hoop ik natuurlijk op een nieuwe woonplek, maar daar kan ik nu goed over nadenken.

Net voor de coronauitbraak in ons land bevond ik mij op Sulawesi voor het project van La Galigo om cacaoboeren te ondersteunen bij het overstappen naar een boslandbouwsysteem. Daar merk je goed dat door monocultuur en ontbossing er veel misgaat met het klimaat en dat een ander systeem nodig is. Door jarenlang alles maar te nemen, te versnellen en uit te buiten zijn we de verbinding met de natuur kwijt geraakt. Deze crisis kan helpen de balans terug te vinden.

Doordat alles nu stilstaat, vind ik meer rust in mijzelf. Geen verplichtingen waar ik eigenlijk toch niet veel uit haal, geen verwachtingen of handelingen die als een sneltrein door mijn leven gaan...Want nu alles zo stil staat, lijkt het ook of ik zelf meer stil sta. Niet alles snel afhandelen zodat ik verder kan springen naar het volgende. Ik ben nu vooral lekker bezig in de buitenlucht met het planten van groenten en maken van stekjes en daar neem ik de tijd voor.

Onze maatschappij waar alles zo snel mogelijk moet gaan is er even niet. Ik kan op mijn gemak observeren, denken, reflecteren. Zeker nu ook de ramadan is begonnen en je nog meer dingen opzij zet. Waar ik nu veel meer oog voor heb, is naast het hebben van een goede familieband de natuurlijke elementen om mij heen. De bijzonderheden in de natuur, de complexiteit van planten en dieren fascineren mij en ik voel me steeds meer onderdeel ervan.

We zien niet altijd het belang van wat er om ons heen is. Ik hoop dat door deze crisis mensen op zoek gaan naar meer verbinding met de natuur, met de omgeving en met elkaar. Laten wij als dit alles een beetje is gaan liggen niet met volle toeren verder gaan zoals wij dat deden. Laten we ons vooral bezig houden met het vinden van antwoorden over ons bestaan, over datgene waarvan wij onderdeel zijn en wat wij moeten koesteren en beschermen. Een paar stappen terug en verbinding vinden...

Rudy van der Aar

Lees verder Enthousiast voor duurzame cacaoteelt in Sulawesi

Cacaoteelt Sulawesi vervolg

En ook Groene bedevaart naar Mekka