dinsdag, juni 19, 2018

In mei kwamen 45 vredespioniers bijeen in Juba in Zuid-Soedan. Rob Lancaster was erbij namens Initiatives of Change.

Sinds 2013 kent Zuid-Soedan onrustige jaren. Toch blijven er ook verhalen van hoop de kop opsteken, zelfs wanneer het vechten in sommige delen van het land doorgaat. Een van de bijdragen aan deze verhalen van vrede is het trainen van vredespioniers.

Participants Fellowship Initiative South Sudan 2018 - photo by Jonty Herman Tussen 2013 en 2015 zijn er meer dan 300 mensen getraind om zich in te zetten voor vrede, eerst als onderdeel van een vredesproces vanuit de regering, later als onderdeel van het Committee for National Healing, Peace and Reconciliation (CNHPR). De training werd gesteund door Initiatives of Change Internationaal en het IofC-netwerk. Het proces wordt nu op verschillende manieren voortgezet, onder andere via de Zuid-Soedanese Raad van Kerken en de ‘National Dialogue’, een overheidsinitiatief om het geweld in Zuid-Soedan te beëindigen.

In mei kwamen 45 van deze vredespioniers bijeen om ervaringen uit te wisselen en nieuwe stappen voor de toekomst te bepalen. De bijeenkomst werd gesteund door de Australische ambassade in Addis Ababa. Een belangrijk onderdeel van het samenzijn was het uitwisselen van successen en mislukkingen in het vredeswerk.

‘Verzoening is geen project; het is een manier van leven,’ zei Bernard Suwa, de voormalige secretaris-generaal van CNHPR-proces, de eerste ochtend van de bijeenkomst. Het doel van dit Fellowship Initiative was dan ook om een hecht netwerk te ontwikkelen, zodat getrainde vredeswerkers elkaar kunnen steunen met ervaringen en bemoedigingen.  

Rob Lancaster

Foto: Jonty Herman