Voor vragen of meer informatie neem contact op met Elly Stigter.

Vanaf 2015 vragen we vanuit Initiatives of Change elk jaar aandacht voor een thema dat verbonden is met voedselzekerheid en -veiligheid. De week waarin activiteiten, bijeenkomsten en/ of ontmoetingen worden georganiseerd valt in oktober, omdat we aansluiten bij Wereldvoedseldag. Deze dag valt elk jaar op 16 oktober.  

 

FoodBattleWereldvoedseldag

Wereldvoedseldag is in 1979 in het leven geroepen door de Verenigde Naties om de oprichting van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) op 16 oktober 1945 te gedenken. Elk jaar staat op deze internationale dag voedsel centraal en wordt er wereldwijd aandacht voor voedselzekerheid in de wereld gevraagd. Het is de kans om stil te staan bij het feit dat er nog steeds honger is in de wereld en om naar aanleiding hiervan actie te ondernemen.

 

Activiteiten tot nu toe

Initiatives of Change heeft tot nu toe de volgende activiteiten georganiseerd in het kader van Wereldvoedseldag:

 • 2019: Dit jaar was het idee om een kookworkshop te organiseren samen met de Lukaskerk en twee koks van de stichting Conscious Kitchen. Conscious Kitchen haalt wekelijks groente en fruit van de Haagse Markt op dat niet meer verkocht kan worden en maakt daar met vrijwilligers een driegangenmenu van dat elke donderdagavond genuttigd wordt door zo'n 70 mensen. Na de maaltijd waren er twee lezingen. Een door Anubhav Kandpal over voedselverspilling en hoe hij met de door hem opgerichte stichting Conscious Kitchen dat probeert tegen te gaan. En de andere van Julia IJsselmuiden, die vertelde over de voedselketen en tips deelde over wat je kunt doen met verschillende producten die over de tenminste houdbaarheidsdatum heen zijn. Zij heeft ook een flyer met tips en een maatbeker uitgedeeld van het voedingscentrum om de juiste hoeveelheid van diverse soorten pasta's te kunnen afwegen.
   
 • 2018: milieubewust eten, hoe doe je dat eigenlijk? Het minderen van dierlijke eiwitten en je groenten, fruit en granen voor het grootste deel uit je regio halen blijkt een algemeen overeengekomen inzicht. Minder dierlijke eiwitten betekent meer plantaardig eten en om te leren hoe je een smakelijk plantaardige maaltijd neerzet, organiseerde IofC een kookworkshop plantaardig eten.
   
 • 2017: stilstaan bij voedselverspilling door middel van een actie genaamd FoodBattle in samenwerking met Milieu Centraal, Instock en Conscious Kitchen.
   
 • 2016: organiseren van de lancering van de documentaire ‘Silent Land: the fight for fair food’. Deze documentaire staat in het teken van de morele dilemma’s rondom voedselzekerheid en –veiligheid.
   
 • 2015: bij elkaar brengen van experts en informeren van mensen over hormoon verstorende stoffen (EDCs).