dinsdag, september 1, 2020

Caux Dialoog over Klimaat en Landveiligheid 2020

Image: Caux Forum OnlineEven leek het of alle Caux zomerconferenties geen doorgang konden vinden, want Covid-19 dreigde roet in het eten te gooien. Maar gelukkig boden de digitale mogelijkheden uitkomst. Meer dan 450 deelnemers uit alle werelddelen konden in hun eigen huis de Caux conferentie over klimaat en landveiligheid digitaal bijwonen. De Caux Dialogue on Environment and Security (CDES) 2020, zoals de zomerconferentie in het Engels heet, omvatte in de online editie meer dan 15 sessies en vond plaats van 1 juli tot en met 19 juli.

Zorg jij voor de natuur, dan zorgt de natuur voor jou

Deskundigen legden het verband tussen veiligheid en milieu en met name de focus op conflicten tussen boeren en herders. Het betrekken van lokale bevolking met hun eeuwenoude kennis over het land bleek belangrijk te zijn bij landherstelprojecten. Visionairen presenteerden hun initiatieven. Kunstenaars hielpen de deelnemers na te denken over de conferentie en tot rust te komen. De hieruit ontstane vruchtbare gesprekken en initiatieven zullen in maandelijkse oproepen worden voortgezet.

De lokale bevolking in staat stellen om het land van hun voorouders te herstellen

De eerste plenaire sessie ‘Anticiperen op de veiligheidsrisico's van landdegradatie en klimaat’ vond plaats op 1 juli. Het begon met een uitdagende en informatieve inleiding door Oli Brown, Associate Fellow bij Chatham House en bij het Geneva Center for Security Policy (GCSP). Dr. Bishnu Raj Upreti, adviseur van het Nepal Centre for Contemporary Research, legde vervolgens uit dat, hoewel wetenschap en moderne technologieën belangrijk waren, het leren van lokale gemeenschappen essentieel was om bodemdegradatie tegen te gaan. Duurzame oplossingen konden alleen worden ontwikkeld door te integreren met eeuwenoude kennis over het land.

Gemeenschappelijke actie als toegang tot holistische oplossingen

Image: Caux Forum OnlineHet tweede panel, getiteld ‘Community Action: entry-point to holistic solutions’, onderzocht concrete oplossingen voor bodemdegradatie door middel van een concrete casus. Tony Rinaudo is Senior Climate Action Advisor bij World Vision Australia. Hij stond bekend als de ‘bosbouwer’ vanwege zijn werk om 200 miljoen bomen in Niger te herstellen. De boeren werden in staat gesteld de natuurlijke regeneratie zelf te beheren. Tony legde uit dat zijn werk in Niger voornamelijk bestaat uit ‘mindscaping’, het anders kijken naar en zorgen voor het landschap. ‘Alles wat je nodig hebt, is al in het landschap aanwezig’, zei hij. ‘Je hoeft mensen alleen maar vrienden van bomen te maken. Wanneer je voor de natuur zorgt, zorgt de natuur voor jou. Zelfs de armste mensen kunnen deze techniek toepassen.’

Het panellid Himanshu Kulkarni is uitvoerend directeur van het Advanced Centre for Water Resources Development and Management (ACWADAM) in India. Hij benadrukte het belang van het herstellen van traditionele praktijken en het versterken van gemeenschappen zodat ze konden deelnemen. ‘Gemeenschappen hebben de antwoorden op hun uitdagingen. Met de juiste ondersteuning, stimulansen en beleidsomgeving kunnen ze worden geïmplementeerd en positieve resultaten opleveren.’, zei hij.

De laatste twee plenaire sessies gingen diep in op de praktische problemen van de farmaceutische industrie en klimaatfinanciering. De initiatieven om deze op te lossen, zoals het Pharmaceutical Supply Chain Initiative, werden behandeld.

Screenshot: Caux Forum OnlineNa de vier plenaire panelsessies werden tien workshops aangeboden, waaronder de allereerste Caux Ocean Dialogue. Deze waren interactiever dan de plenaire sessies en gaven meer ruimte voor discussies met de sprekers. De meeste hadden een structuur die vergelijkbaar was met die van de plenaire sessies, met sprekers op hoog niveau, zoals Larry Gbevlo-Lartey, CEO van Human Security Research Centre van Ghana en voormalig hoge vertegenwoordiger van de AU voor terrorismebestrijding; Dr. Raphaëla le Gouvello, expert in het beheer van mariene kustgebieden; en Mukhtar Ogle, secretaris voor strategische initiatieven bij het kabinet van de president van Kenia. Ze gaven allemaal een korte presentatie voordat ze vragen beantwoordden. Terugkerende zorgen waren conflicten tussen boeren en herders; het belang van samenwerking met de lokale bevolking en het integreren van hun traditionele kennis en praktijken.

De enige workshop in het Frans werd gehouden op 10 juli, in samenwerking met het Zwitserse Federale Ministerie van Buitenlandse Zaken, over het onderwerp ‘Land en veiligheid in Sub-Sahara Afrika’. De sprekers waren onder meer Oumar B Samake van de Malinese Association for Awakening to Sustainable Development en dr. Mahamadou Savadogo, adviseur voor vragen over gewelddadig extremisme in Burkina Faso. Ze legden uit hoe landdegradatie rechtstreeks verband hield met de opkomst van gewapende groepen en hoe cruciaal het was om land te herstellen en toegankelijk te maken voor vrouwen en jongeren.

Verslag uit Caux Forum Online
Vrij vertaald door Uyên Lu

De meeste sessies zijn opgenomen en je kunt de herhalingen hier bekijken.