Overslaan en naar de inhoud gaan

Hulp aan Oekraïne

Datum

Het leven na 24-2-2022

Het ondenkbare is gebeurd. Uit naam van Rusland is Poetin een buurland met grof geweld binnengevallen. Hij denkt het recht te hebben de toekomst van dat land te kunnen dicteren. De Oekraïense bevolking verwerpt dit met alle middelen, omdat zij bij het vrije westen willen horen. Ze vertikken het zich te onderwerpen aan een dictatuur. Hun moed en wilskracht is bewonderenswaardig. Ze betalen een enorme prijs, om in een vrije democratie te willen leven.

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is Initiatives of Change in 1993, toen nog Morele Herbewapening geheten, een programma gestart om in de voormalige Oostblok landen cursussen te geven over de grondslagen van vrijheid en democratie. Dit programma, Foundations for Freedom (F4F), is zeer succesvol gebleken. Er is een hecht netwerk uit ontstaan van mensen die elkaar door dik en dun steunen, allen overtuigd van het belang van morele waarden als basis van een levende en krachtige democratie. En die zich er ook terdege van bewust zijn dat vrijheid een zeer kostbaar goed is.

Toen de ramp op donderdag 24-2-2022 om vier uur in de ochtend boven Oekraïne een aanvang nam, stond het netwerk van F4F meteen klaar om te helpen. In de dagen daarna was er ook in de IofC teams in de rest van Europa een druk online verkeer, met als voornaamste vraag hoe Oekraïne het best geholpen kon worden. Ineens werd duidelijk hoeveel vriendschapsbanden er zijn tussen oost en west, noord en zuid, hoeveel mensen er in al die jaren betrokken zijn geweest in het cursusprogramma van F4F. Velen kennen elkaar van de conferenties in Caux. Ook werd een bijzondere bijeenkomst die het Oekraïense IofC team organiseerde in het najaar van 2006 in herinnering gebracht. IofC teams uit 17 Europese landen waren uitgenodigd naar de schitterende hoofdstad Kyiv om plannen te maken voor toekomstige programma’s.

Wat kunnen wij doen om de Oekraïense bevolking in nood te helpen? Vanuit IofC Nederland willen we de mensen die we kennen in het IofC netwerk ondersteunen, zodat ze zich niet alleen gelaten voelen in deze tijd. Deze situatie is trouwens niet alleen voor hen gevaarlijk. Voor ons allemaal in Europa en ja, voor de rest van de wereld is de dreiging ongekend.

We kunnen onze teamleden in de buurlanden van Oekraïne financieel helpen bij het opvangen van de vluchtelingen. Momenteel hebben we daarvoor verzoeken gekregen uit Moldavië, Roemenië en Polen. En van een Oekraïense die naar Berlijn is gevlucht en daarvandaan helpt met het coördineren van de hulp aan de landgenoten die achtergebleven zijn.

U kunt uw gift* overmaken aan:

Nederlandse Stichting Initiatives of Change
IBAN: NL49 ABNA 0257621202
Onder vermelding van Hulp aan Oekraïne
U kunt uw donatie ook direct overmaken via deze Donatielinkhttps://tikkie.me/pay/IofCNL/9GqRwFNDDv2gPVKDWxDzYN

Met een hartelijke groet,

Lotty Wolvekamp, vz. | Hennie de Pous – de Jonge, secr.

(*) Giften zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting