Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestaat het perfecte rolmodel?

Datum

De eerste bijeenkomst van Women Connect

Op zaterdag 23 oktober kwamen de deelneemsters van Women Connect voor het eerst bijeen op de Amaliastraat in Den Haag. Women Connect is een nieuw initiatief van Initiatives of Change Nederland (IofC NL), georganiseerd voor en door vrouwen. 

 

Dit netwerkgroep geeft deelneemsters de kans om met elkaar praten over alles rondom vrouw zijn in een veilige omgeving. Welke rol zien zij voor zichzelf weggelegd in deze maatschappij? Door welke rolmodellen laten zij zich inspireren? En hoe omarmen zij hun vrouwelijke kracht? Deze thema’s zullen aan bod komen tijdens Women Connect.

Tijdens de eerste bijeenkomst werden de thema’s ‘rolmodellen’ en ‘eigenwaarde’ besproken. Om de open sfeer en de gelijkwaardigheid tussen de deelneemsters te benadrukken, werden de stoelen in een kring gezet. In het kader van ‘self-care’ was er ook aandacht besteed aan het decor. Er stond een gedekte tafel met lekkere hapjes en in het middel van de cirkel prijkte een prachtig herfstboeket. Ook kregen de deelneemster een notitieblok om in te schrijven.

De sessie begon met de videoclip It’s a New Day van Anouk. Hierin verkleed Anouk zich als verschillende prominente vrouwen, zoals Florence Nightingale, Rosa Parker en Margaret Thatcher. Anouk’s meeslepende video laat treffend zien hoe vrouwen verschillende rollen kunnen belichamen: de barmhartige verpleegster, de moedige activiste, de uitgesproken politica en zoveel meer.  

Hierna werden de deelneemsters aangemoedigd om na te denken over rolmodellen in hun eigen leven. Een deelneemster beschouwde haar moeder als rolmodel en een andere deelneemster liet zich weer inspireren door een vriendin van haar moeder. Ook was er een deelneemster die vertelde dat ze geen rolmodel had. Al pratende kwam de groep tot de conclusie dat je meerdere rolmodellen kunt hebben. ‘Ik laat me inspireren door de kwaliteiten van verschillende rolmodellen, maar ik idealiseer hen niet. Dat deed ik vroeger wel’, vertelde een deelneemster. ‘Iedereen heeft z’n eigen zwakheden en die mogen er ook zijn.’

Ook kwam het onderwerp eigenwaarde aan bod. De groep stond stil bij de innerlijke kritische stem die de eigenwaarde ondermijnt en in twijfel trekt. De deelneemsters herkenden deze irritante stem maar al te goed. Er werd daarna kort geoefend met het ombuigen van deze negatieve gedachten. Het was goed om te beseffen dat je negatieve gedachten over jezelf kunt bevragen. Maar, zoals een deelneemster opmerkte, het is moeilijk om écht te geloven dat deze ideeën niet de waarheid weerspiegelen. Is de kritische stem echter altijd destructief? ‘De kritische stem houd me alert en probeert mij te behoeden voor ongemak’, vertelde een deelneemster openhartig. ‘Deze stem kan ook liefdevol zijn.’

Tekst: Elly Stigter en Shereen Siwpersad
Foto: Uyên Lu

Wil jij ook meedoen met Women Connect meemaken? Dat kan!

Op zaterdag 12 februari 2022 is de volgende bijeenkomst waarin het onderwerp Vrouwelijke en Mannelijke energie besproken gaat worden. Meld je hier aan!