Overslaan en naar de inhoud gaan

Is Caux de plek voor antwoorden op duurzaamheidsvragen?

Datum

Eerder deze maand schreven we dat ons duurzaamheidsproject Doe Groen! feestelijk is afgesloten op de Maker Faire in Delft.* Vlak hierna kreeg Initiatives of Change Nederland (IofC NL) het verzoek om het spel te komen spelen tijdens de Land, Lives en Peace conferentie in het internationale conferentiecentrum van Initiatives of Change (IofC) in Caux, Zwitserland. Op de valreep kregen we dus de kans om het Duurzaamheidsspel naar ongekende hoogtes te tillen… letterlijk en figuurlijk! We hoefden hier niet lang over na te denken: goed voorzien van flessen water, gezonde snacks en zonnebrandcrème trokken we de bergen in.

De conferentie stond in het teken van duurzaamheid, met de nadruk op sustainable finance and business. Het publiek bestond voornamelijk uit jonge ondernemers met een achtergrond in fair finance. Bijna alle deelnemers hadden gehoord van de Europese Green Deal. ‘Het Europese duurzaamheidsbeleid is niet perfect, maar het is nog steeds het beste instrument om een duurzame toekomst te realiseren’, schreef een deelnemer. 

Tijdens de conferentie hebben we een presentatie gehouden over Doe Groen! en de belangrijkste inzichten over duurzaamheid en jongeren die we hebben opgedaan. Tijdens de panelronde waar IofC NL aan deelnam kon het publiek hierover vragen stellen. In de loop van de conferentie dachten de deelnemers actief mee over uitdagende vraagstukken zoals ‘Hoe kunnen we minder-betrokken jongeren bereiken?’ en 'Hoe kunnen we ons Duurzaamheidsspel verbeteren?’ De ideeën hierover kunnen we meenemen naar een eventueel vervolg van Doe Groen!.

Tijdens het Duurzaamheidsspel heeft het publiek in Caux meer geleerd over duurzaamheid in het dagelijks leven. Met een gemiddelde score van 60 uit de 90 punten bleken een aantal vragen nog best pittig. Over het algemeen waren de deelnemers enthousiast over het spel. Twee Zwitserse partijen hebben ons gevraagd om het spel te komen spelen met hun achterban. Ook zijn we uitgenodigd om met het spel deel te nemen aan de 2023 IofC Zomerconferentie in Caux.

Het bezoek aan Caux was een succes. Tijdens een wandelsessie met uitzicht op de schitterende bergen noemde een deelneemster Caux ‘de perfecte plek voor antwoorden’. We kunnen ons hier alleen maar bij aansluiten!

Door Shereen Siwpersad.

*Doe Groen wordt medegefinancierd door de vertegenwoordiging van de Europese Unie.