Overslaan en naar de inhoud gaan

Melkrobots, luxe koeien en 'trans-FARMation': Een inspirerend bezoek aan Floating Farm in Rotterdam

Datum

Dit verslag werd geschreven in het kader van Doe Groen!, een voormalig duurzaamheidsproject van Initiatives of Change.

Wat heeft een drijvende boerderij nou te maken met de toekomst van duurzaamheid?

Mijn naam is Tristan Hokke (20 jaar) en ik ben een derdejaarsstudent Bestuurskunde & Overheidsmanagement aan de Haagse Hogeschool.
Op dit moment verdiep ik me in het thema sociale innovatie, omdat ik een grote interesse heb in lokale vraagstukken. Ook vind ik het interessant om deze vraagstukken vanuit een groene bril te bekijken.

Op donderdag 2 december 2021 bezocht ik met Initiatives of Change Nederland de boerderij Floating Farm in Rotterdam, op zoek naar nieuwe perspectieven op klimaat en duurzaamheid.
Floating Farm, zoals de naam suggereert, drijft (grotendeels) op het water in de Rotterdamse Merwehaven.

Toen orkaan Sandy in 2012 New York platlegde, bleek de voedselvoorziening een groot logistiek probleem.
Peter en Minke van Wingerden, de oprichters van Floating Farm, raakten hierdoor geïnspireerd.

Inmiddels is Floating Farm, gebaseerd op het principe van circulaire landbouweconomie, een prachtig voorbeeld van duurzame zelfvoorziening in de praktijk.
Het echtpaar Van Wingerden is nog steeds druk bezig met hun missie: de boerderij terugbrengen naar de stad als onderdeel van een leefbare, bewuste stadstransformatie. Dit noemen zij treffend: ‘transFARMation’.

Sociale cohesie & duurzaamheid

De boerderij is uniek in haar aandacht voor sociale cohesie. Er zijn inmiddels 40 vrijwilligers actief betrokken bij de werkzaamheden.
Ook is er ruimte voor nieuwe ideeën. Toen ik vroeg of Floating Farm haar verpakkingen duurzaam produceert, bleek dit nog niet besproken – maar het team wilde het direct meenemen. Die openheid viel me op.

De boerderij produceert zo duurzaam mogelijk:

  • gebruik van drijvende zonnepanelen
  • regenwateropvang
  • hergebruik van koeienmest
  • voer bestaande uit restproducten van bakkerijen, voedselbanken en andere partners

Zelfs het gras uit het Feyenoord-stadion wordt gebruikt als voer!

Korte ketens

Floating Farm werkt nauw samen met lokale ondernemers.
De producten worden lokaal verkocht, waardoor ze geen duizenden kilometers hoeven af te leggen. Dat beperkt de ecologische voetafdruk.

De koeien

Tijdens de rondleiding zagen we de 46 koeien, die leven op een drijvende constructie.

  • De stal is tot in detail doordacht.
  • De koeien hebben voldoende beweegruimte en kunnen zelfstandig naar de wei.
  • Melkrobots zorgen voor automatische melkproductie; de koeien lopen er zelf heen als ze gemolken willen worden.
  • Een mestrobot en slimme vloer zorgen voor efficiënte verwerking van uitwerpselen.
  • Mest wordt omgezet in water of geperst tot bemestingsproduct.

Presentatie & reflectie

We sloten af met een presentatie over de techniek achter Floating Farm.
Het systeem is toekomstgericht, modern en biedt een oplossing voor de beperkte landbouwgrond én toenemende voedselbehoefte.

Wat ik meenam

Het bezoek inspireerde mij om ‘out of the box’ te denken over duurzaamheid.
Vragen die ik me nu stel:

  • Hoe benutten we landbouwgrond maximaal duurzaam?
  • Hoe verkleinen we de afstand tussen consument en producent?
  • Hoe kunnen gemeenten duurzame initiatieven steunen?

Ik werk momenteel aan een artikel over CO₂-opslag en duurzaamheidsbeleid in gemeenten, en dit bezoek leverde waardevolle ideeën op.

Ik kan een bezoek aan Floating Farm aan iedereen aanraden – het inspireert echt!

Tristan Hokke