Overslaan en naar de inhoud gaan

Omarm je jouw mannelijke én vrouwelijke eigenschappen?

Datum

De tweede bijeenkomst van Women Connect.

Het was nogal rumoerig in het centrum van Den Haag op 12 februari 2022. De straten waren bezet door vrachtwagenchauffeurs, die toeterend protesteerden tegen het coronabeleid. Ondertussen kwamen de deelneemsters van Women Connect bij elkaar op de Amaliastraat voor een fysieke bijeenkomst. Dit keer kwam het thema mannelijke en vrouwelijke energie aan bod.

 

Wat bedoelen we hier eigenlijk mee? Er is geen vastomlijnde basis voor dit concept van mannelijke en vrouwelijke energie, maar toch herkennen veel mensen zich hierin. Dit zien we terug in de maatschappelijke discussies rondom dit thema en de blijvende interesse in Oosterse filosofie, waarin het concept van yin en yang een belangrijke rol speelt. In deze maatschappelijke discussies (en ook daarbuiten!) worden specifieke kenmerken gekoppeld aan mannelijke en vrouwelijke energie.

Zo zou de mannelijke energie meer naar buiten gericht zijn, gekoppeld aan kenmerken zoals focus, oplossingsgerichtheid, doelgerichtheid en daadkracht. Daarentegen zou vrouwelijke energie meer naar binnen gericht zijn, gekoppeld aan kenmerken zoals empathie, verbinding, steun en geduld. Tijdens de bijeenkomst ging het niet zozeer om het bevragen van deze tweedeling. In plaats daarvan nodigden we de deelneemsters uit om te reflecteren op beide energievormen. Voelden zij zich verbonden met hun vrouwelijke energie? Of hun mannelijke energie? Of waren ze juist perfect in balans?

Een deelneemster vertelde dat zij zich, als daadkrachtige vrouw, meer verbonden voelt met haar mannelijke energie. Een andere deelneemster, die haar al kende vóór de bijeenkomst, zag deze eigenschappen juist als vrouwelijk. ‘Jouw daadkracht komt voort uit zorgzaamheid en empathie. Daarom zie ik jou juist als vrouwelijk’, zei ze tegen haar. Dit voorbeeld laat mooi zien dat mannelijke en vrouwelijke energie geen vastomlijnde concepten zijn. Soms vloeien ze in elkaar over. En soms komen ze alleen tot uiting in een bepaalde context. Een andere deelneemster vertelde dat zij haar mannelijke energie op een positieve manier laat spreken op de werkvloer. In haar privéleven blijkt dit echter een uitdaging. Dan heeft zij juist moeite om keuzes te maken, om in actiemodus te komen en om grenzen te stellen. Veel deelneemsters herkenden zich in deze anekdote.

Deze inspirerende bijeenkomst werd afgesloten met een heerlijke, zelfgemaakte lunch. Na afloop ontvingen de deelneemsters een evaluatieformulier, waarin gevraagd werd naar ideeën voor de volgende bijeenkomst. We hebben inmiddels een aantal suggesties ontvangen en één deelneemster heeft aangeboden om de volgende bijeenkomst te helpen organiseren. Kortom: genoeg animo voor een volgende Women Connect bijeenkomst!

Wil jij ook meedoen met de volgende bijeenkomst van Women Connect? Houd dan onze nieuwsbrief in de gaten!

Door Shereen Siwpersad.