Overslaan en naar de inhoud gaan

Van soep tot inspiratie: een dag van delen en herdenken

Datum

Op 5 mei 2024 sloegen Initiatives of Change Nederland, Northbase Veteranen Inloophuis en stichting De Veerkracht de handen in elkaar om een gedenkwaardige Vrijheidsmaaltijd te organiseren. Het inloophuis Northbase, een open ontmoetingscentrum voor veteranen en alle belangstellenden, opende zijn deuren voor ongeveer 60 gasten om samen de waarde van vrijheid te overdenken tijdens een smakelijke lunch.

De Vrijheidssoep die dit jaar werd bereid door chef Nick Toet viel in de smaak. Daarnaast werd er een uitgebreide broodlunch verzorgd door de toegewijde vrijwilligers van het inloophuis. Met deze stevige maaltijd als basis gingen de gasten met elkaar in gesprek over vrijheid. Hoewel er gesprekskaartjes beschikbaar waren om de gesprekken te sturen, bleken deze overbodig; de verhalen stroomden vanzelf.

Verscheidene sprekers waren uitgenodigd om hun ervaringen te delen, waaronder enkele veteranen, wethouder Ger Klein en Greetje Groenbroek, moeder van de overleden militair Henry Hoving. Hun inspirerende woorden brachten momenten van respectvol herdenken en bewustwording teweeg over de vrijheden die we vandaag de dag koesteren dankzij de inzet van onze veteranen. Ook burgemeester Yfke Sikkema van Oldambt was aanwezig en noemde het een bijzondere bijeenkomst.

Wat mij persoonlijk raakte, was het verdriet van veel veteranen. Zij kregen de kans om in een veilige omgeving hun verhalen te delen, hun emoties zichtbaar en voelbaar. Dit maakte diepe indruk op mij. Uyên Lu, projectcoördinator bij Initiatives of Change Nederland en initiator van deze dag, benadrukte hoe dit verdriet niet altijd aan de oppervlakte zichtbaar is. Als bootvluchteling uit Vietnam heeft zij de verwoestende gevolgen van oorlog zelf ervaren en zet zij zich al jaren in als psychosociaal therapeut en veteranenondersteuner voor de begeleiding van veteranen.

Ook deelde ik een bijzonder moment met een gezin dat uit Syrië gevlucht is. Door mijn ervaring als voormalig NT2-docent heb ik eerder kennisgemaakt met Syrische vluchtelingen. Hun verhalen hebben mij diep geraakt en sindsdien voel ik een sterke verbondenheid met deze groep. Ik laat mij inspireren door hun vastberadenheid, veerkracht en gedrevenheid om de boodschap van vrijheid te verspreiden.

Ik mocht de dag afsluiten met een voordracht van een speciaal gedicht, verzorgd door de stadsdichter Refia Doevendans.

Shereen Siwpersad

 Veteranen

Stand gehouden,

maar tegen welke prijs?

De gevallenen,

bloed vermengd met aarde
 

De pijn, het verlies

van vrienden en kameraden

Teruggekomen

bleek thuis nooit meer een thuis

 

Tranen verborgen

achter pijnlijke herinneringen

Innerlijke strijd

in een wereld die verder draait

Veteranen kennen de prijs van vrede,

een last zwaar van pijn, moed en onbegrip

Zij vochten voor ons,

hebben alles gegeven

 

Zodat wij met z’n allen

in vrede kunnen leven

 

Refia Doevendans

Stadsdichter Oldambt

5 mei 2024


Tekst: Shereen Siwpersad
Foto's: Thuan Lu
Pers: Geslaagde Vrijheidsmaaltijd Northbase Veteranen Inloophuis Winschoten