Overslaan en naar de inhoud gaan

Verleden Helen

Verhalen vanuit verschillende perspectieven over het al dan niet bestaan van racisme

Verleden Helen

De fatale arrestatie van de zwarte man George Floyd door een witte politieagent op 25 mei 2020 heeft ongekende reacties ontketend over de hele wereld. Overal in Amerika, Europa, Azië, Afrika en Australië gaan mensen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en racisme.

Is de dood van George Floyd de druppel die de emmer doet overlopen? Duidelijk is dat dit tragische voorval de mensen bewust heeft gemaakt dat racisme al generaties lang sluimerend of expliciet bij henzelf of bij anderen in hun nabije omgeving hardnekkig is blijven bestaan. 

Bestaat er zoiets als 'Witte onschuld' zoals schrijfster/professor Gloria Wekker in haar gelijknamig boek genoemd heeft? En zo ja, hoe gaan we om met deze ongewenste erfenis?

In Nederland staan we elk jaar stil bij de afschaffing van slavernij. In het kader van Keti Koti verzamelen we in deze rubriek verhalen over racisme en het slavernijverleden. Initiatives of Change Nederland roept iedereen op zijn of haar ervaringen met racisme en discriminatie te delen. Ook persoonlijke reflecties op het slavernijverleden zijn welkom. Zouden we door naar elkaars meningen, verhalen te luisteren tot verzoening kunnen komen en het racisme voorgoed uit ons denk- en doesysteem kunnen verbannen? Niemand heeft de wijsheid in pacht maar laten we een poging wagen om er samen uit komen, tot wanneer we kunnen uitroepen: 'Racisme: niet meer hier!'

De redactie IofC Nederland