Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe verken je je innerlijk kompas?

Datum

Op 7 maart 2024  vond Women Connect: Verken je Innerlijke Kompas plaats. Onder de inspirerende begeleiding van Rebecca Mourits (Ebb & Flow Studio) namen de deelneemsters hun eigen intuïtie onder de loep. Wat is intuïtie? Hoe herken je het? En hoe kan je het gebruiken om keuzes te maken die dicht bij jezelf liggen?

Rebecca belichtte het verschil tussen intuïtie en normen en waarden, en hoe deze in strijd kunnen zijn. Normen en waarden zijn sociaal bepaalde richtlijnen die onze keuzes sturen, terwijl intuïtie een diepere, innerlijke bron van kennis is die onder andere voortkomt uit persoonlijke ervaringen en inzichten. Het verkennen van dit verschil is cruciaal voor het begrijpen van onszelf en het nemen van beslissingen die in lijn zijn met onze diepste overtuigingen.

Voor mij was dit een heel waardevol inzicht. Ik dacht terug aan een moment in mijn leven waarin ik voor een belangrijke keus stond. Moest ik wel of niet een rechtszaak beginnen tegen een persoon die mij een groot bedrag verschuldigd was? Mijn gevoel zei ‘niet doen’, zonder dat ik daar een verklaarbare reden voor had.

Ik kreeg van juridische experts in mijn eigen kring te horen dat ik een rechtszaak moest starten. Ik had een goede case, zeiden ze, en het zou een fluitje van een cent zijn. Ik wilde hun advies niet naast me neerleggen, ook omdat ik bang was om ‘zwak’ te lijken. En deze experts wisten beter dan ik ... toch?

Ik startte een proces. Vlak daarna brak de coronapandemie uit en alles liep vertraging op. Het werd een frustrerend en langdurig proces, dat weinig opschoot. Uiteindelijk koos ik voor mijn geluk in plaats van mijn gelijk en liet de zaak seponeren. De kosten die ik had gemaakt voor de advocaat zag ik als een dure maar leerzame les. Had ik maar naar mijn intuïtie geluisterd...

Een ander boeiend aspect dat aan bod kwam was de wetenschappelijke basis van intuïtie. Rebecca, afgestudeerd in Psychologie en Neurowetenschappen, gaf uitleg. De kern: intuïtie is niet louter gebaseerd is op willekeurige gevoelens, maar op een complex samenspel tussen ervaring, emoties en onbewuste verwerking. Rebecca haalde onderzoek op het gebied van neurowetenschappen en psychologie aan om te illustreren hoe onze hersenen intuïtieve signalen interpreteren en hoe dit proces ons vermogen beïnvloedt om effectieve beslissingen te nemen.

Ook was er ruimte om met oefeningen de intuïtie te verkennen. Rebecca vroeg ons om een keus waar we nu voor stonden op te schrijven op twee aparte vellen: wel OF niet doen? De vellen werden gehusseld (zodat je niet meer wist wat er op welke stond) en met de tekst naar beneden op de grond gelegd. We moesten achtereenvolgens op beide gaan staan en opmerken wat er in ons lichaam gebeurde.

Enigszins sceptisch volgde ik deze instructies. Bij het eerste vel voelde ik niks, maar bij het tweede vel voelde ik een gespannen gevoel in mijn buik. Toen ik de vellen omdraaiden, zag ik dat mijn lichamelijke reacties overeenkwamen met hoe ik tegen deze keuzes aankeek. De ‘wel doen’ was voor mij de neutrale optie. De ‘niet doen’ vond ik een beangstigend idee en juist bij dat vel had ik een gespannen gevoel ervaren. Bijzonder!

Het hoogtepunt was een meditatieve sessie waarbij we in contact werden gebracht met ons toekomstige ‘ik’. Door hiermee in gesprek te gaan konden we samen de koers bepalen die goed bij onszelf aansluit en goed aanvoelt.

Kortom: de bijeenkomst bood een waardevolle gelegenheid voor de deelneemsters om zich bewust te worden van de kracht van intuïtie en hoe deze kan worden ingezet om hun innerlijk kompas te versterken. Voor herhaling vatbaar!

Ik zet hieronder de handvatten die ik heb meegekregen op een rij:

Handvatten:

1. Maak tijd vrij voor reflectie: Plan momenten in je dag of week waarin je bewust de tijd neemt om te reflecteren.

2. Stel jezelf vragen: Stel diepgaande vragen aan jezelf om je innerlijke gedachten en gevoelens te verkennen. Wat maakt jou echt gelukkig?

3. Luister naar je intuïtie: Leer te vertrouwen op je intuïtie. Dit is de basis van je innerlijke kompas dat je richting kan geven, zelfs als het rationeel misschien niet helemaal te verklaren is.

4. Observeer je reacties: Let op hoe je reageert op verschillende situaties, mensen en omgevingen. Je reacties kunnen aanwijzingen bevatten over wat echt belangrijk voor je is en wat niet.

5. Leef in overeenstemming met je waarden: Identificeer je kernwaarden en streef ernaar om in overeenstemming met hen te leven. Wanneer je handelt op een manier die overeenkomt met je diepste overtuigingen, zal je innerlijke kompas je vaak in de juiste richting wijzen.

6. Wees geduldig en mild voor jezelf: Het verkennen van je innerlijk kompas is een proces dat tijd en geduld vergt. Wees vriendelijk en geduldig met jezelf terwijl je op deze reis bent, en wees bereid om jezelf de ruimte te geven om te groeien.

7. Blijf nieuwsgierig: Blijf nieuwsgierig naar jezelf en naar de wereld om je heen. Het verkennen van je innerlijk kompas is een voortdurende reis, en door nieuwsgierigheid te cultiveren blijf je openstaan voor nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Shereen Siwpersad.

In het kader van Vrouwendag 2024 schreef Lotty Wolvekamp, voorzitster van Initiatives of Change Nederland, een persoonlijk verhaal over het thema 'Includeren.' Lees het hier. En bekijk hier haar levensverhaal.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.