Overslaan en naar de inhoud gaan

Help Oekraïne de winter door

Datum

De  winterkou met de nodige ongemakken heeft haar intrede gedaan in Oekraïne. Het team van Solidarity in Action ziet hoe de oorlog bezig is te verdwijnen uit de belangstelling van de wereld. Andere crises zijn nu voorpagina nieuws, hetgeen een effect heeft op de fondsen die ze binnen krijgen om hun belangrijke werk te kunnen blijven doen. De situatie aan het front blijft gespannen. Iedereen bereidt zich voor op een tweede winter in oorlogstijd.

Onder de naam Solidarity in Action werkt sinds de inval van Rusland een aantal ideële organisaties samen om humanitaire hulp te bieden in hun door oorlogsgeweld getroffen land. Een van die organisaties is de aan Initiatives of Change verbonden Foundations for Freedom, gevestigd in Oekraïne.

Onze contactpersoon in Solidarity in Action is de Oekraïense Lena Kashkarova. Zij en haar zeven medeteamleden organiseren vanuit Berlijn de humanitaire hulp en houden via regelmatige brieven de donateurs op de hoogte. Contacten verspreid over Oekraïne houden het team op de hoogte van de, zeer diverse, noden die er zijn. 

Zo stuurde Solidarity in Action in de koude wintermaanden van begin dit jaar naar het front behalve kogelvrije vesten, ook winterjassen en –laarzen, hand- en voetwarmers, generatoren, medische hulpmiddelen en zelfs gasbranders om in de loopgraven eten klaar te kunnen maken en water te koken. Ze zijn bovendien in staat geweest de wens van de soldaten om zichzelf en hun kleren af en toe te kunnen wassen, te honoreren. Daartoe organiseerden ze trucks met daarop een generator, wasmachine, droogtrommel en een douche. Naar een ziekenhuis in Dnipro stuurden ze medische voorraden. Een ander ziekenhuis vlakbij de frontlinie ontving de hele inhoud van een OK in Berlijn, die gesloten werd.

De breuk van de Kachovka dam in juni had een enorme verwoesting tot gevolg. Een bevriende journalist wist wat er nodig was. Met het geld dat Solidarity in Action toen nog over had, konden hij en zijn team mensen in het getroffen gebied helpen met drinkwater, draagbare opladers, rubber boten, thermische dekens, schoppen, handschoenen, medicijnen en insecten werende middelen.

Van de zomer was er een speciale actie om een belangrijke bakkerij in Kherson, die door de overstroming onbruikbaar was geworden, te herbouwen en zo nodig de apparatuur te vervangen. Die bakkerij bakt weer volop voor Kherson en omstreken. En het volgende doel dient zich aan. De plaatselijke bloedbank in Kremenchuk heeft dringend een koelkast nodig, waarin plasma bewaard kan worden. Solidarity in Action wil hiervoor €1500 inzamelen.

Lena en de andere leden van het team van Solidarity in Action voelen zich enorm gesteund door alle donateurs, en met hen allen die door die donaties heel praktische hulp kunnen blijven geven in het door oorlog geteisterde land. Ze zijn vastbesloten samen met ons het verschil te maken. Om in winterkou de warmte van mededogen en solidariteit te verspreiden, schrijven ze in hun laatste brief.

Vanaf het begin van de oorlog heeft de Nederlandse Stichting Initiatives of Change haar rekeningnummer beschikbaar gesteld om het geld, dat ingezameld wordt voor het werk van Solidarity in Action, te ontvangen en door te sturen naar Oekraïne. Dankzij maandelijkse bijdragen en eenmalige giften van donateurs heeft de stichting dit jaar ruim €7.000 kunnen overmaken. We zijn blij dat weer een paar mensen zich opgegeven hebben als maandelijkse donateur. Eenmalige giften blijven ook altijd welkom. Alle donateurs, mede namens Lena en haar team: Heel hartelijk dank!!!

Hennie de Pous-de Jonge

Nederlandse Stichting Initiatives of Change
IBAN: NL49 ABNA 025 762 1202
o.v.v. maandelijkse gift OF eenmalige gift voor Oekraïne.

Zoals bekend, zijn giften aftrekbaar voor de inkomstenbelasting

Wie ook de nieuwsbrieven wil ontvangen, kan zich op deze website aanmelden:

Ukraine | Solidarity In Action

Lees meer: https://www.iofc.nl/nl/hulp-aan-oekraine