dinsdag, februari 1, 2000

'Deze tijd heeft behoefte aan leiders die durven getuigen. Mensen, die durven te zeggen waarvoor ze zelf staan, wat hen motiveert, waarin ze geloven.' Dit zei Paul Nouwen, voormalig hoofddirecteur van de ANWB, op een druk bezochte en levendige avond op 9 december in het centrum van Morele Herbewapening in Den Haag. Hier volgt een samenvatting van de toespraak.

Nouwen: 'De huidige tijd van welvaart zit vol tegenstrijdigheden. Aan de ene kant heb je managers die al op jonge leeftijd willen oogsten; hun bedrijf verkopen om zo vroeg mogelijk te kunnen genieten van de opbrengst, op een boot in Cannes of in een tweede huis. Maar daarmee stappen ze ook uit hun maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid.En de Yobo's, Young Burned Out. Jonge mensen die overal achteraan hollen, overal bij moeten zijn, contacten en netwerken opbouwen omdat het goed is voor hun CV en glanzende carrière. Maar op een zeker moment gaan ze slecht slapen, zijn permanent moe, raken overspannen en staan aan de kant.
Tegelijk constateer ik ook een toenemende belangstelling voor spiritualiteit. Mensen zijn op zoek naar stilte en zingeving. Rust die het leven weer in balans brengt. Daarom is de zondagsrust zo belangrijk. Eén dag in de week, waarop je weer tot jezelf kunt komen.
Het is goed dat er oppositie groeit tegen het pure marktmechanisme, tegen het primaat van alles wat met winst en rijkdom te maken heeft en ten koste gaat van mensen en kwaliteit van leven.
Toen ik aantrad stond de ANWB er belabberd voor. Er was grote onzekerheid over de toekomst. Ik ben naar alle afdelingen toe gegaan om het personeel toe te spreken. "Degenen, die verantwoordelijk zijn voor de verliezen zijn weg, maar u hebben we ontzettend nodig," zei ik . In de jaren daarna hebben we nog honderden mensen extra in dienst moeten nemen.
De economie van de toekomst moet de huidige zapcultuur achter zich laten. Medewerkers hebben behoefte aan identiteit en binding met hun bedrijf. Een wegenwachter, een conducteur wil trots zijn op zijn uniform omdat het getuigt van kwaliteit en dienstbaarheid.
In zo'n bedrijf hoeft een baas zijn mensen niet uit te leggen wat ze moeten doen. Dat weten ze vaak beter dan hij. Hij moet hen duidelijk maken waar het bedrijf voor staat, het collectieve geweten en identiteit, de normen en waarden die er gelden. Dat begint bij hemzelf. Daarom moet hij durven getuigen vanuit zijn eigen geweten, zijn eigen identiteit, de bron van zijn eigen motivatie en geloof. Daarvoor moet hij stilte zoeken en moreel herbewapend worden.'

Kees Scheijgrond

Uit: Ander Nieuws, januari/februari 2000