Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezocht: donateurs voor Oekraïne

Datum

Na de massale Russische aanval op 24 februari 2022 in Oekraïne dachten niet alleen Poetin, maar ook velen in het Westen dat Oekraïne niet lang stand zou kunnen houden tegen de overmacht van Rusland. Niets bleek minder waar. Oekraïne hield stand, won zelfs terrein terug. Oekraïners kozen ervoor, krachtig geleid door president Zelensky, te strijden voor hun onafhankelijkheid, voor vrijheid, voor democratie, zoals ze eerder hebben gedaan in 2004 tijdens de ‘Oranjerevolutie’ en in 2014 met hun massale demonstraties op het Maidanplein voor het Associatieverdrag met de EU, dat uiteindelijk in werking trad in 2017.

Ook al lijkt het ondoenlijk om het op te nemen tegen een supermacht als Rusland, geleid door een niets en niemand ontziende dictator, Oekraïne doet het. En het Westen kan niet anders, ook voor zijn eigen veiligheid, dan het zwaar beproefde land te blijven steunen.

De hulp komt niet alleen van overheden. Gelukkig zijn er ook talloze privé initiatieven, die humanitaire hulp geven. Het privé initiatief waarvoor Initiatives of Change (IofC) sinds het begin van de oorlog hulp vraagt, is Solidarity in Action. Hierin werken ideële organisaties, waaronder het aan IofC gelieerde Foundations for Freedom, samen om zoveel mogelijk landgenoten helpen te overleven. Onze contactpersoon is Lena Kashkarova. Zij en haar zeven medeteamleden organiseren vanuit Berlijn de humanitaire hulp en houden met regelmatige brieven de donateurs op de hoogte.

Zij hebben contacten verspreid over heel Oekraïne, die met hen de noden delen, die ze zien. Noden die Solidarity in Action beantwoordt met actie. Dat kan variëren van het sturen van beschermende kleding en medische hulpmiddelen tot generatoren. Van het weer opbouwen van een bakkerij tot het kopen van een koelkast voor het opslaan van plasma in een bloedbank. Van mensen voorzien van draagbare opladers tot insect-werende middelen.

Het team van Solidarity in Action is ongelofelijk dankbaar voor onze hulp. Zij zien dit als een lichtbaken in deze zeer donkere tijd. Zij voelen dat ze er niet alleen voor staan. Heel blij worden ze als mensen besluiten tot een vaste maandelijkse bijdrage, van bijvoorbeeld €10. Vele tientjes maken een mooi bedrag waar het team maandelijks op kan rekenen. Eenmalige giften blijven natuurlijk ook zeer welkom.

Initiatives of Change blijft bereid, zolang het nodig is, giften voor Oekraïne te ontvangen en door te sturen.

Nederlandse Stichting Initiatives of Change
IBAN: NL49 ABNA 025 762 1202
o.v.v. maandelijkse gift OF eenmalige gift voor Oekraïne.

Zoals bekend, zijn giften aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Hennie de Pous-de Jonge

*Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via deze website:

Ukraine | Solidarity In Action

Lees meer:
Help Oekraïne de winter door
Hulp aan Oekraïne