Voor vragen of meer informatie neem contact op met Willem Jansen.

Vanaf september 2017 is het initiatief Geloven in Groen officieel van start gegaan bij Initiatives of Change (IofC). De gemeente Den Haag wil in 2040 klimaatneutraal zijn en steunt organisaties en bedrijven uit dezelfde sector om in duurzaamheidskringen samen te werken en ervaringen uit te wisselen. Vanwege de ervaring van IofC met het bouwen van bruggen van vertrouwen, is de organisatie gevraagd een kring van gebedshuizen op te zetten en te ondersteunen. 
 

Geloven in Groen

Geloven in Groen - 30 november 2017

Het doel van Geloven in Groen is niet alleen dat de gebedshuizen elkaar inspireren en motiveren, maar ook dat er concrete samenwerkingen ontstaan. De eerste stap is dan ook het in kaart brengen van de aanwezige expertise en behoeftes van deelnemende gebedshuizen. Door deze inzichtelijk te maken kunnen we zodoende elkaar verder op weg helpen en concrete stappen zetten om CO2 te besparen. Inmiddels zijn meer dan twintig Haagse gebedshuizen actief betrokken. Begin oktober 2017 werd het eerste quickscan rapport uitgereikt, gemaakt door adviesbureau De Verbouwwinkel, in de Al-Hikmah Moskee. 

'Het doet me goed dat we elkaar hier respecteren,' zegt een deelnemer van een moskee. 'Ik ontmoet mensen van andere religies die ik normaal niet zou ontmoeten.' Een andere deelnemer van een kerk noemt het inspirerend dat iedereen vanuit een andere achtergrond dezelfde verantwoordelijkheid voelt voor het milieu. Lees meer over de ervaringen en motivaties van deelnemers in het artikel Haagse gebedshuizen werken samen om CO2 te besparen.

Vanuit IofC werken Willem Jansen, Laura Reijnders en Elly Stigter aan dit initiatief. In 2017 en 2018 waren ook Mohammed Kechouh en Rudy van der Aar betrokken als projectmedewerkers. Eerder zette Rudy van der Aar zette zich samen met andere jonge moslims al in om een van de deelnemende gebedshuizen, de Al-Hikmah moskee te ‘vergroenen’ met het initiatief het Groene Huis. 
 

Verslagen bijeenkomsten 

Na afloop van elke bijeenkomst schrijft Initiatives of Change een verslag dat naar de deelnemers wordt gestuurd. Heb je het verslag niet ontvangen of kan je de mail even niet vinden? Hieronder kun je verslagen in PDF downloaden:

 1. Verslag van de 1e bijeenkomst op 18 augustus 2017 
   
 2. Verslag van de 2e bijeenkomst op 30 november 2017
   
 3. Verslag van de 3e bijeenkomst op 8 maart 2018
   
 4. Verslag van de 4e bijeenkomst op 9 mei 2018
   
 5. Verslag van de 5e bijeenkomst op 10 oktober 2018
   
 6. Verslag van de 6e bijeenkomst op 20 februari 2019

 

Subsidies en fondsen voor hernieuwbare energie

 • Geloven in Groen - 30 november 2017 Klimaatfonds | Duurzaam Den Haag
  Zoek jij financiering voor energie besparen of voor het opwekken van duurzame energie? Op bovenstaande link vind je de basis informatie over aanvragen voor een bijdrage van het  Klimaatfonds voor CO2-reducerende maatregelen
   
 • Subsidie Duurzaamheid | gemeente Den Haag
  Start je een duurzaam project in jouw wijk? De gemeente helpt je graag met het ontwikkelen van het project. Zo help jij ook mee om Den Haag duurzamer te maken. Tot maximaal 5000 euro voor organisatiekosten. Als er gebedshuizen zijn die een postcoderoos willen maken, vallen zij waarschijnlijk onder de voorwaarden. 
   
 • Stimulering Duurzame Energieproductie subsidies | Rijkstdienst voor Ondernemen
  Ga je hernieuwbare energie produceren? Dan kun je gebruik maken van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE). De regeling richt zich op bedrijven en (non-profit) instellingen. Er zijn 6 categorieën: Biomassa, Geothermie, Water, Wind (land, meer en primaire waterkering) en Zon. De SDE+ categorie Wind op Zee heeft haar eigen budget en aanvraagprocedure.
   
 • Subsidieregeling voor lokale energie-initiatieven | Provincie Zuid-Holland
  Van de website van de subsidieregeling: ‘Op veel plekken in Zuid-Holland zijn lokale initiatieven bezig met duurzame opwekking van energie, isolatiemaatregelen en/of besparing. De provincie ziet deze betrokken partijen als ambassadeurs en wegbereiders van de energietransitie. Een van de strategieën uit de Energie-agenda: ‘Samen aan de slag’ benoemt dit belang en onderstreept de ondersteunde rol van de provincie.’ Kijk voor meer informatie op de website van de subsidieregeling voor lokale energie-initiatieven. Voor vragen neem contact op via de email.
   
 • Informatie over zonnepanelen | Milieu Centraal
  Informatie over onder andere de werking, het vermogen en uitleg over de verschillende soorten zonnepanelen.

 

Subsidies en fondsen voor tuinen en vergroening 

 • Loket Stadslandbouw | gemeente Den Haag
  Ben je geïnteresseerd om het groen rondom jouw gebedshuis aan te pakken? Bekijk deze pagina van de Gemeente Den Haag. Er is bijvoorbeeld informatie te vinden over een pluk-tuin of een kruidentuin.
   
 • Gulden Klinker voor schone en veilige omgeving | gemeente Den Haag
  Alle mensen die samen actie ondernemen om hun omgeving schoner, veiliger of prettiger te maken kunnen de Gulden Klinker krijgen. Iedereen kan meedoen: van buurtbewoner tot winkelier en scholier. De Klinker wordt in de bestrating van uw straat of plein gelegd. Zo ziet iedereen dat daar hard wordt gewerkt aan een prettige buurt. Bij de Gulden Klinker hoort een waardebon van € 1.000.
   
 • Operatie Steenbreek | Duurzaam Den Haag
  Via Operatie Steenbreek kunnen bewoners, bedrijven scholen etc. hun tuin- en stoeptegels inleveren in ruil voor gratis planten. ‘Samen de verstening van de stad tegengaan, door tuinen, pleinen en straten groener te maken.’ Kijk voor meer informatie op de website van Duurzaam Den Haag of neem contact op met projectleider Edwin Cornelissen via de email.

 

Netwerken en organisaties in Nederland

 • Duurzaam Den Haag
  Duurzaam Den Haag (DDH) is een onafhankelijke stichting en heeft als missie het aanwakkeren van initiatieven van bewoners en ondernemers om Den Haag duurzamer te maken.
   
 • A Rocha Nederland 
  A Rocha is een wereldwijde beweging van christenen die vanuit hun geloof zorgen voor Gods schepping.
   
 • Groene Kerken en Moskeeën 
  Met de GroeneKerkenactie willen Kerk in Actie en Tear stimuleren dat kerken duurzamer en groener worden en dat die kerken – van beginner tot duurzame expert – elkaar kunnen vinden en stimuleren.
   
 • Project De Groene Moskee van Geloven in Samenleven
  Het project De Groene Moskee wil Turkse Nederlanders milieubewust maken.

 

Geloven in Groen in de media

Agenda Geloven in Groen

De gebedshuizen en andere betrokken organisaties organiseren activiteiten en evenementen het hele jaar door. Hieronder vind je een overzicht van deze activiteiten met een focus op Den Haag. Staat je event er nog niet bij? Stuur dan een mail naar Laura Reijnders.