Voor vragen of meer informatie neem contact op met Willem Jansen.

Vanaf september 2017 is het initiatief Geloven in Groen officieel van start gegaan bij Initiatives of Change (IofC). De gemeente Den Haag wil in 2040 klimaatneutraal zijn en steunt organisaties en bedrijven uit dezelfde sector om in duurzaamheidskringen samen te werken en ervaringen uit te wisselen. Vanwege de ervaring van IofC met het bouwen van bruggen van vertrouwen, is de organisatie gevraagd een kring van gebedshuizen op te zetten en te ondersteunen. 
 

Geloven in Groen

Geloven in Groen - 30 november 2017

Het doel van Geloven in Groen is niet alleen dat de gebedshuizen elkaar inspireren en motiveren, maar ook dat er concrete samenwerkingen ontstaan. De eerste stap is dan ook het in kaart brengen van de aanwezige expertise en behoeftes van deelnemende gebedshuizen. Door deze inzichtelijk te maken kunnen we zodoende elkaar verder op weg helpen en concrete stappen zetten om CO2 te besparen. Inmiddels zijn meer dan twintig Haagse gebedshuizen actief betrokken. Begin oktober 2017 werd het eerste quickscan rapport uitgereikt, gemaakt door adviesbureau De Verbouwwinkel, in de Al-Hikmah Moskee. 

'Het doet me goed dat we elkaar hier respecteren,' zegt een deelnemer van een moskee. 'Ik ontmoet mensen van andere religies die ik normaal niet zou ontmoeten.' Een andere deelnemer van een kerk noemt het inspirerend dat iedereen vanuit een andere achtergrond dezelfde verantwoordelijkheid voelt voor het milieu. Lees meer over de ervaringen en motivaties van deelnemers in het artikel Haagse gebedshuizen werken samen om CO2 te besparen.

Vanuit IofC werken Willem Jansen (projectcoördinator), Laura Reijnders (coördinator communicatie), en Rudy van der Aar en Mohammed Kechouh (projectmedewerkers). Rudy van der Aar zette zich samen met andere jonge moslims eerder al in om een van de deelnemende gebedshuizen, de Al-Hikmah moskee te ‘vergroenen’ met het initiatief het Groene Huis. 
 

Verslagen bijeenkomsten 

Na afloop van elke bijeenkomst schrijft Initiatives of Change een verslag dat naar de deelnemers wordt gestuurd. Heb je het verslag niet ontvangen of kan je de mail even niet vinden? Hieronder kun je verslagen in PDF downloaden:

 1. Verslag van de 1e bijeenkomst op 18 augustus 2017 
   
 2. Verslag van de 2e bijeenkomst op 30 november 2017
   
 3. Verslag van de 3e bijeenkomst op 8 maart 2018
   
Handige links voor gebedshuizen
 • Geloven in Groen - 30 november 2017 Klimaatfonds (Duurzaam Den Haag)
  Zoek jij financiering voor energie besparen of voor het opwekken van duurzame energie? Op bovenstaande link vind je de basis informatie over aanvragen voor een bijdrage van het  Klimaatfonds voor CO2-reducerende maatregelen.
 • Subsidie Duurzaamheid (gemeente Den Haag)
  Start je een duurzaam project in jouw wijk? De gemeente helpt je graag met het ontwikkelen van het project. Zo help jij ook mee om Den Haag duurzamer te maken. Tot maximaal 5000 euro voor organisatiekosten. Als er gebedshuizen zijn die een postcoderoos willen maken, vallen zij waarschijnlijk onder de voorwaarden. 
 • Loket Stadslandbouw Gemeente Den Haag
  Ben je geïnteresseerd om het groen rondom jouw gebedshuis aan te pakken? Bekijk deze pagina van de Gemeente Den Haag. Er is bijvoorbeeld informatie te vinden over een pluk-tuin of een kruidentuin.
 • Verbouwwinkel/ Base Consultancy: technische partij die quickscans verzorgt
  Als je vragen hebt over de quickscan, neem dan contact op met Floris Schuijt.
Netwerken en organisaties in Nederland
 • Duurzaam Den Haag
  Duurzaam Den Haag (DDH) is een onafhankelijke stichting en heeft als missie het aanwakkeren van initiatieven van bewoners en ondernemers om Den Haag duurzamer te maken.
 • A Rocha Nederland 
  A Rocha is een wereldwijde beweging van christenen die vanuit hun geloof zorgen voor Gods schepping.
 • Groene Kerken
  Met de GroeneKerkenactie willen Kerk in Actie en Tear stimuleren dat kerken duurzamer en groener worden en dat die kerken – van beginner tot duurzame expert – elkaar kunnen vinden en stimuleren.
 • Project De Groene Moskee van Geloven in Samenleven
  Het project De Groene Moskee wil Turkse Nederlanders milieubewust maken.
 • Groene grachten 
  Dit bedrijf helpt bij het verduurzamen van gebouwen waaronder gebedshuizen en heeft ervaring met monument(en).
Geloven in Groen in media
Agenda Geloven in Groen

De gebedshuizen en andere betrokken organisaties organiseren activiteiten en evenementen het hele jaar door. Hieronder vind je een overzicht van deze activiteiten met een focus op Den Haag. Staat je event er nog niet bij? Stuur dan een mail naar Laura Reijnders.
 

zaterdag, mei 26, 2018 - 10:00 to zondag, mei 27, 2018 - 18:00

In 2018 gaat Voedsel Anders de stad in en de boer op met een Voedselkaravaan die door verschillende streken van Nederland trekt. In elke regio haalt dit initiatief sterke verhalen en aanbevelingen op. Zodoende wil Voedsel Anders de transitie naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem in Nederland op de kaart zetten en de handvatten en verbindingen om de beweging te versterken vergroten. In het weekend van 26 en 27 mei 2018 trekt de Voedselkaravaan door Den Haag.

zondag, mei 27, 2018 - 12:00
Voedselpark

Op zondag 27 mei vindt het evenement ‘Proef de Haagse Natuur’ plaats van 12.00 tot 17.00 uur in het Voedselpark aan de Anna Polakweg 7 in het Zuiderpark. Tijdens ‘Proef de Haagse Natuur’ kan je bij meer dan 20 activiteiten en zeker 15 marktkramen o.a. beleven wat de Haagse natuur te bieden heeft en waar ons eten vandaan komt.

vrijdag, juni 15, 2018 - 13:00

Tijdens GroenGelovig komen christenen in beweging voor de zorg voor ons gemeenschappelijk huis: Gods schepping. Door inspiratie, bemoediging, nieuwe samenwerkingen en heel veel actie brengt GroenGelovig duurzame initiatieven en ‘groene agenda’s’ in de volgende versnelling. GroenGelovig vond in 2016 voor de eerste keer plaats. Op 15 juni 2018 zal de tweede editie van GroenGelovig zijn. Natuurbeschermers, agrariërs en consumenten komen samen om na te denken over voedsel.